Arbetsplatsträff - så pratar vi OSA
Hur hanterar vi hög arbetsbelastning? Finns tid för återhämtning? Och hur löser vi konflikter? Ett APT-kit med frågor kring OSA hjälper arbetsplatser i Södertälje kommun att få fart på sitt OSA-arbete.
Att det finns mål för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA, är arbetsgivarens ansvar, men det är viktigt att tillsammans komma fram till målen. Om de är tydliga och alla känner till dem så finns det goda förutsättningar att nå uppsatta mål.
Mål för OSA
Mål ska sättas inom alla OSA-områden: arbetsbelastning, arbetstidens förläggning och kränkande särbehandling. Målen syftar till att främja hälsa och öka organisationens förmåga att motverka ohälsa och bidra till en känsla av meningsfullhet. Mål sätts ofta centralt, så tänk på att mål kan behöva brytas ner och anpassas på lokal nivå. Så här kan man jobba med målarbetet steg för steg:
En bra start på målarbetet är att tillsammans inventera nuläget för OSA genom att ställa frågor som:
Utgå från frågorna i inventeringen och stäm av mot exempelvis områdena: ledning och styrning, kommunikation, delaktighet, fördelning av arbetsuppgifter, krav, resurser och ansvar, samarbete och socialt stöd från chefer och kollegor.
När man sätter mål finns det flera saker att tänka på, exempelvis att:
Målen ska dokumenteras skriftligt och en bra idé kan vara att samtidigt föra in dem i arbetsmiljöpolicyn. Eventuella åtgärder för att nå målen förs in i en handlingsplan som senare följs upp.
När målen är formulerade kan konkreta, mätbara och tidsatta aktiviteter tas fram. Kom ihåg att planera för hur och när målen följs upp, till exempel genom en medarbetarundersökning, skyddsrond eller dialog på en arbetsplatsträff.
Se till att förankra målen i organisationen, så alla känner till dem, även nyanställda. Att ha en gemensam bild av hur målen ska nås skapar delaktighet och en förståelse för hur arbetet ska genomföras.
Kom ihåg att regelbundet fira era framsteg – det håller engagemanget för målarbetet uppe.
Ett mål kan vara kvantitativt eller kvalitativt. Kvantitativa mål mäts ofta i andelar, kronor eller procent och följs upp med hjälp av enkäter eller genom befintlig statistik. Kvalitativa mål är svårare att mäta, men med lite planering går det. De kan till exempel följas upp genom intervjuer, fokusgrupper eller observation.
Klicka på bollarna för att se exempel på mål för OSA.
* Procenttalet bestäms utifrån den enskilda verksamhetens förutsättningar.
* Procenttalet bestäms utifrån den enskilda verksamhetens förutsättningar.
* Procenttalet bestäms utifrån den enskilda verksamhetens förutsättningar.
Systematiskt arbetsmiljöarbete är grunden för friska arbetsplatser. Klicka på bollen för att läsa mer om hur SAM och OSA hänger ihop.
I OSA-kollens Aktivitetsbank finns aktiviteter att sätta igång och jobba med direkt. Vill ni veta vad som kännetecknar en frisk organisation, så kan ni börja med att titta på en film om friskfaktorer. I filmen berättar professor Eva Vingård om de friskfaktorer som forskningen har identifierat.
Här finns artiklar om hur andra har arbetat med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Kanske är det något som kan ge er inspiration?
Hur hanterar vi hög arbetsbelastning? Finns tid för återhämtning? Och hur löser vi konflikter? Ett APT-kit med frågor kring OSA hjälper arbetsplatser i Södertälje kommun att få fart på sitt OSA-arbete.
Tryggt, enkelt och användarvänligt. Det har varit ledord när Borlänge kommun tagit fram ett nytt webbverktyg för organisatorisk och social arbetsmiljö. Tanken är att göra OSA levande i vardagen.