
Arbetsplatsträff - så pratar vi OSA
Hur hanterar vi hög arbetsbelastning? Finns tid för återhämtning? Och hur löser vi konflikter? Ett APT-kit med frågor kring OSA hjälper arbetsplatser i Södertälje kommun att få fart på sitt OSA-arbete.
Den organisatoriska och sociala arbetsmiljön, OSA ska, på samma vis som den fysiska och digitala arbetsmiljön, undersökas, riskbedömas, åtgärdas och följas upp regelbundet. SAM är alltså grunden för OSA och handlar om hur man arbetar systematiskt med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Arbetet med OSA sker, enligt SAM, i samverkan mellan arbetsgivare, skyddsombud och arbetstagare. Det är först när vi är med och formar vår arbetsmiljö som vi är delaktiga på riktigt.
Börja med att sätta mål för OSA och för in målen i en arbetsmiljöpolicy. Arbeta sedan systematiskt med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön genom att undersöka, riskbedöma, åtgärda och följa upp.
Klicka på pilarna för att läsa mer.
Undersök den organisatoriska och sociala arbetsmiljön och ta reda på vilka risker som finns.
Det kan göras till exempel genom skyddsronder, enkäter, intervjuer, dialog på en arbetsplatsträff eller medarbetarsamtal.
Bedöm de risker som upptäcks genom att väga samman vilken skada som kan uppstå och hur troligt det är att något ska hända.
Riskbedömning görs när en risk upptäcks, när något har inträffat eller inför förändringar i verksamheten.
Åtgärda de risker som upptäckts. Prioritera de risker som kan leda till störst skada och som är mest troliga att de sker.
Bedömda risker och förslag på åtgärder förs in i en handlingsplan som beskriver vilken risk som ska åtgärdas, hur den ska åtgärdas, vem som är ansvarig, när det ska vara klart och när åtgärden ska följas upp.
Följ upp åtgärdade risker för att säkerställa att de försvunnit eller minskat, och att inga nya risker har uppstått.
Vill du veta mer om hur man kan jobba med SAM finns Suntarbetslivs arbetsmiljöutbildning. Det är en grundutbildning i systematiskt arbetsmiljöarbete för chefer och skyddsombud. Att ha ett aktivt systematiskt arbetsmiljöarbete på arbetsplatsen innebär att jobba förebyggande och att risker som kan leda till olyckor och ohälsa upptäcks i tid.
Syftet med att arbeta med OSA är att främja hälsa, förebygga ohälsa och olycksfall i arbetet. Att löpande och systematiskt arbeta med att förbättra det som hör till den organisatoriska och sociala arbetsmiljön innebär att verksamheten utvecklas.
Medarbetare som mår bra på jobbet är mer produktiva och kreativa och har samtidigt lättare att lära nytt. Dessutom finns ett samband mellan god arbetsmiljö, bra arbetsklimat och låg sjukfrånvaro.
Ett viktigt krav i föreskrifterna om OSA är att det finns uppsatta mål för hur man ska främja hälsa och motverka ohälsa. Klicka på bollen för att läsa mer.
I OSA-kollens Aktivitetsbank finns aktiviteter att sätta igång och jobba med direkt. Börja med att titta på två filmer om OSA och SAM. Det ger en grundläggande förståelse för hur OSA och SAM hänger ihop.
Här finns artiklar om hur andra har arbetat med den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Kanske är det något som kan ge er inspiration?
Hur hanterar vi hög arbetsbelastning? Finns tid för återhämtning? Och hur löser vi konflikter? Ett APT-kit med frågor kring OSA hjälper arbetsplatser i Södertälje kommun att få fart på sitt OSA-arbete.
Tryggt, enkelt och användarvänligt. Det har varit ledord när Borlänge kommun tagit fram ett nytt webbverktyg för organisatorisk och social arbetsmiljö. Tanken är att göra OSA levande i vardagen.